Nieuw Gent

Ons plan voor Nieuw Gent is genomineerd voor de ARC19 Stedenbouw Award. Het is de eerste keer dat De Architect (een vakblad in de architectuur) de Stedenbouw Award uitreikt. De prijs wil met name die plannen bekronen die potentieel bijdragen aan een leefbare stad of impact hebben op het welzijn van een samenleving.

https://www.dearchitect.nl/projecten/arc19-ontwikkelingsplan-nieuw-gent-de-nijl-architecten-de-smet-vermeulen-architecten-reijndorp-tractabel-engineering

Intussen wordt met de architectuur begonnen. Bouwveld 1 is vergund en gaat binnenkort in aanbesteding.

© Dennis De Smet

Sporthal van Tondelier

Officiële opening buurtsporthal Tondelier op zaterdag 28 september om 14 uur.

Mogen we je vragen om je aanwezigheid te bevestigen via publiekswerking.sport@stad.gent voor vrijdag 27 september.

Dag van de architectuur

zondag 22 september 2019

Bent u tijdens de Dag van de Architectuur in Gent? Ontdek “De Stek” bij de Bourgoyen, kom naar ons kantoor in Apostelhuizen (er zijn maquettes), pik in De Krook de film mee over onze dienstbruggen aan de Burggravenlaan of ga daar zelf even langs.
Bent u tijdens de Dag van de Architectuur in Antwerpen? Bezoek ons woonzorgcentrum ’t Zand in Antwerpen Linkeroever.

https://festivalvandearchitectuur.be/programma/dag-van-de-architectuur-de-stek/

https://festivalvandearchitectuur.be/programma/dag-van-de-architectuur-intergenerationeel-project-linkeroever-iglo/

https://festivalvandearchitectuur.be/programma/dag-van-de-architectuur-de-smet-vermeulen-architecten/

https://festivalvandearchitectuur.be/programma/film-architectuur-en-erfgoed-een-tango-in-de-tijd/

Alternative Histories

Van 7 september tot en met 29 september in CIVA, Brussel. Paul Vermeulen in debat op 12 september vanaf 18u.

https://www.civa.brussels/nl/expo-events/alternative-histories

 

Alternative Histories

Nog tot 14 april, 6 Cork Street, Londen (zaterdag en zondag, van 11 tot 18 u): Alternative Histories, een tentoonstelling door Veldwerk, in samenwerking met Drawing Matter en Architecture Foundation. Architecten reageren op een tekening uit het archief met een maquette. De Smet Vermeulen gaat in dialoog met Bruce Goff.

https://www.drawingmatter.org/events/alternative-histories/

Beursschouwburg en Noorderpershuis

De Smet Vermeulen architecten werkt aan haalbaarheidsstudies voor de Beursschouwburg in Brussel en voor het Noorderpershuis in Antwerpen, twee openbare gebouwen op zoek naar heldere casco’s voor een veerkrachtige stad.

Boarebreker Buurtanker

Zestig sociale assistentieflats worden aangebouwd aan het woonzorgcentrum. De bewoners van het woonzorgcentrum zijn de buren van die van de assistentieflats, met een andere graad van zelfredzaamheid. De vleugel met de flats neemt plaats ver achter de rooilijn, zodat een buurtparkje ontstaat. Met een nieuwe ingang aan dat buurtparkje weekt het woongebouw zich los uit de ziekenhuissfeer en richt zich op de buurt. Een hoekhuis met een gemeenschapsruimte en kantoren herstelt de hoek in het stadsweefsel en neemt het geheel op in de samengestelde stad. Loggia’s op de rooilijn, afwisselend matte en glanzende materialen, een grote erker en gekleurde strepen op het wit zijn de taal van de buurt, waarin iets nieuws wordt verteld.

De Smet Vermeulen architecten winnen de Open Oproep voor de Boarebreker te Oostende. Park en tuinen van Arne Deruyter.

In samenwerking met Lambda-max en E-norm.

 

Reconversie Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk heeft één poort, op het eind van de Heilig Hartstraat. Al wat in de kerk gebeurt, komt binnen langs die poort. Het plein ligt ernaast, zonder contact. Ook de Pastorij heeft weinig raakvlak met de kerk, het plein of het groen naast de kerk. Met ons plan breken we de grenzen open. We willen niet langer zomaar naast elkaar heen lopen. We hebben dwarse verbindingen nodig tussen het plein, de kerk en het groen. Er gaat veel om in Sint- Amandsberg, oud en nieuw, jong en oud. Dat komt samen in het hart. We openen de kerk niet voor één groep, maar voor alle groepen in de wijk. We willen alle harten winnen.

Heilig Hart wordt: Harten Troef.

In samenwerking met Tractebel engineering, AVA partners en Prof. Stijn Oosterlynck.

Nieuw Politiecommissariaat Oostende

Het nieuwe politiecommissariaat van de stad Oostende sluit als solitair volume met een beperkte footprint aan bij de achterliggende woonwijk. Het onthaal en het kantoor voor de interventiepolitie op het gelijkvloers zorgen voor een levendige straatgevel die bijdraagt aan de uitstraling van een gemengd stedelijk woongebied. Het commissariaat ligt op 250 meter van het Vuurkruisenplein, van daaruit bereik je heel Oostende in oogwenk.

De Smet Vermeulen architecten samen met AVA-partners.

Eerste steenlegging

Bootsman Josen fase 2

foto: Dennis De Smet

PRS “poutre reconstituée soudée” nº2

foto: Eva Čápová

Tondelier in zicht!

Burgerbudget voor de Hutsepot is een feit!

Er is massaal gestemd! Maar liefst 15 277 Gentenaars brachten hun stem uit en De Hutsepot kwam als één van de 17 geselecteerde projecten uit de bus! Dankuwel voor uw stem en steun! Meer info over de Hutsepot en andere geselecteerde projecten is terug te vinden op de website van de stad Gent.

poster ‘we are the streets’ by Jan&Randoald

WE ARE THE STREETS

“De straat die wij willen verdedigen, is een tolerante straat. Een ruimte die adressen aaneenrijgt en tegenstellingen met elkaar verbindt. Niet het leidend concept, maar de grootste gemene deler. De voeglijm in de gefragmenteerde stad. De stof die ondanks alles de boel samenhoudt. De (gemeen)plaats die het mogelijk maakt dat afwijkende, marginale stadsmodellen zich kunnen verenigen met de modale, overheersende stadsmodellen.” Op het symposium Linkeroever tijdens het Festival van de architectuur, 14/09.

Gebouw in een gebouw.

De maquette van het Woonzorgcentrum ‘t Zand op Linkeroever – oorspronkelijk te zien op de tentoonstelling Find myself a city to live in – heeft zijn 2e thuis gevonden!

 

Mixers op Linkeroever

“Mixers are complex buildings loaded with stimulating uses which, when inserted into a rundown urban fabric, mix up the entire organism and exert an influence which goes far beyond their physical scope and which manages to exponentially revitalize the whole built environment.” Javier Mozas in a+t over IGLO.

Foto: Marius Grootveld

“De realiteit van de architectuur is buiten”

Haike Apelt op Archined over ‘Find myself a city to live in’:

“De realiteit van de architectuur (…) is buiten. De tentoonstelling wordt daarmee als een metaforische binnenwereld voorgesteld, als “de mentale ruimte waarin ideeën groeien.” Aan de hand van specifieke projecten (24 gebouwde en ongebouwde projecten van uiteenlopende schaal) worden “brede, niet exclusieve ideeën” over het fenomeen stad getoond. Dat stad hier zeer breed begrepen wordt, en naast de ‘dichte stad’ ook de ‘groene stad’ omvat, maar meer nog als synoniem voor ‘samenleving’ wordt gebruikt, sluit ongetwijfeld aan bij de tekst van het lied Cities van de Talking Heads, dat als titel voor de tentoonstelling is gebruikt. Het is geen songtekst die zijn betekenis onmiddellijk prijsgeeft, en dat geldt ook voor de tentoonstelling…” lees meer.

De tentoonstelling “Find myself a city to live in” is nog tot en met 11 juni te zien in deSingel.

Foto: Dries Luytens

Feestelijke finale “Find myself a city to live in”

Op zondag 11 juni sluiten we de tentoonstelling “Find myself a city to live in” af met een feestelijke finissage. We hebben hiervoor een keure fijne mensen uitgenodigd om in dialoog te gaan (4 x!) over die stad waar we naar op zoek zijn. Oh, en er zijn ook aarbeien en ijsjes in de tuin, en een heus kinderatelier, en DJ Joost draait de plaatjes! Tot dan!

Het volledige programma vind je hier.

Inschrijven doe je hier.

Foto: Dries Luyten

We zijn vertrokken…

Find myself a city to live in, nog tot 11 juni in de Singel in Antwerpen. I.s.m het VAI. Meer info.
En dankuwel De Morgen voor deze fijne recensie!

Foto: Filip Dujardin

Good points, some bad points
But it all works out, I’m a little freaked out
Find a city, FIND MYSELF A CITY TO LIVE IN

Vernissage: donderdag 09 februari, De Singel. I.s.m. VAI
Rondleidingen: zo 12 mrt 2017 en zo 14 mei 2017, 14 uur. meer info

De aedibus international 12 - De Smet Vermeulen architecten

12 De aedibus international_Quart Verlag
De Smet Vermeulen architecten_Gent

Een boek over bouwen, gebouwen, gemeenschapszin en wat vakmanschap vandaag betekent. Inleiding door Irénée Scalbert. Essay door Hans van der Heijden.
Nummer twaalf in een reeks: een individuele bijdrage aan een collectieve onderneming.
De reeks De Aedibus is tweetalig. Duits-Engels. Nummer twaalf bestaat ook in een Belgische versie. Nederlands-Frans.