Eerste steenlegging

Bootsman Josen fase 2

foto: Dennis De Smet

PRS “poutre reconstituée soudée” nº2

foto: Eva Čápová

Tondelier in zicht!

Burgerbudget voor de Hutsepot is een feit!

Er is massaal gestemd! Maar liefst 15 277 Gentenaars brachten hun stem uit en De Hutsepot kwam als één van de 17 geselecteerde projecten uit de bus! Dankuwel voor uw stem en steun! Meer info over de Hutsepot en andere geselecteerde projecten is terug te vinden op de website van de stad Gent.

poster ‘we are the streets’ by Jan&Randoald

WE ARE THE STREETS

“De straat die wij willen verdedigen, is een tolerante straat. Een ruimte die adressen aaneenrijgt en tegenstellingen met elkaar verbindt. Niet het leidend concept, maar de grootste gemene deler. De voeglijm in de gefragmenteerde stad. De stof die ondanks alles de boel samenhoudt. De (gemeen)plaats die het mogelijk maakt dat afwijkende, marginale stadsmodellen zich kunnen verenigen met de modale, overheersende stadsmodellen.” Op het symposium Linkeroever tijdens het Festival van de architectuur, 14/09.

Stem een burgerbudget voor ‘de hutsepot’

Natuurpunt Gent, Don Boscocollege, vzw Hand in Hand, DAC De Moester, Sociale Kruideniers Gent vzw en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om de loods Apollinaris te Zwijnaarde een zinvolle, (gedeeltelijk) nieuwe invulling te geven. De Smet Vermeulen architecten zet zijn schouders onder dit project en ontwerpt mee aan een nieuwe plek voor ontmoeting, samenwerking en informatie; ‘de hutsepot’.  Om het project mogelijk te maken doen we beroep op het Burgerbudget van de stad Gent 2016-2018. Hierbij geeft de stad aan haar burgers de mogelijkheid om hun voorkeursstem uit te brengen. Stemmen kan via deze link van 29 september tot en met 14 oktober. Meer weten over ‘de hutsepot’? Klik hier.

Gebouw in een gebouw.

De maquette van het Woonzorgcentrum ‘t Zand op Linkeroever – oorspronkelijk te zien op de tentoonstelling Find myself a city to live in – heeft zijn 2e thuis gevonden!

 

Mixers op Linkeroever

“Mixers are complex buildings loaded with stimulating uses which, when inserted into a rundown urban fabric, mix up the entire organism and exert an influence which goes far beyond their physical scope and which manages to exponentially revitalize the whole built environment.” Javier Mozas in a+t over IGLO.

Foto: Marius Grootveld

“De realiteit van de architectuur is buiten”

Haike Apelt op Archined over ‘Find myself a city to live in’:

“De realiteit van de architectuur (…) is buiten. De tentoonstelling wordt daarmee als een metaforische binnenwereld voorgesteld, als “de mentale ruimte waarin ideeën groeien.” Aan de hand van specifieke projecten (24 gebouwde en ongebouwde projecten van uiteenlopende schaal) worden “brede, niet exclusieve ideeën” over het fenomeen stad getoond. Dat stad hier zeer breed begrepen wordt, en naast de ‘dichte stad’ ook de ‘groene stad’ omvat, maar meer nog als synoniem voor ‘samenleving’ wordt gebruikt, sluit ongetwijfeld aan bij de tekst van het lied Cities van de Talking Heads, dat als titel voor de tentoonstelling is gebruikt. Het is geen songtekst die zijn betekenis onmiddellijk prijsgeeft, en dat geldt ook voor de tentoonstelling…” lees meer.

De tentoonstelling “Find myself a city to live in” is nog tot en met 11 juni te zien in deSingel.

Foto: Dries Luytens

Feestelijke finale “Find myself a city to live in”

Op zondag 11 juni sluiten we de tentoonstelling “Find myself a city to live in” af met een feestelijke finissage. We hebben hiervoor een keure fijne mensen uitgenodigd om in dialoog te gaan (4 x!) over die stad waar we naar op zoek zijn. Oh, en er zijn ook aarbeien en ijsjes in de tuin, en een heus kinderatelier, en DJ Joost draait de plaatjes! Tot dan!

Het volledige programma vind je hier.

Inschrijven doe je hier.

foto: Bart Peeters

Masterclass Zorgzame Buurten

Op 16 en 17 maart organiseerde architectuur Lokaal in opdracht van de IABR de masterclass Zorgzame Buurten. De masterclass stond onder leiding van Joachim Declerck (AWB), Paul Vermeulen (HDSPV) en Otto Trienekens (Veldacademie) en richtte zich op zorg als sociaal-ruimtelijk vraagstuk. Tijdens de masterclass gingen ze samen met bestuursleden en vertegenwoordigers van stedelijke diensten op zoek naar hefbomen voor nieuwe vormen van buurtontwikkeling, zorg en ondersteuning voor een specifieke wijk binnen hun stad.

meer info

IABR Atelier Utrecht

Imagining Urban Futures!
Expeditie Overvecht

Op 17 maart organiseerde de Urban Futures studio van de Universiteit Utrecht een expeditie door Overvecht langsheen plekken en projecten vol potentieel voor een gezonde stedelijke toekomst. De verbeelding van een gezonde stadsontwikkeling voor de Reuzenhal-site was hier op zijn plaats. Samen met HIK-ontwerpers gingen we het gesprek aan over stadsontwikkeling met aandacht voor het sociaal kapitaal van een plek,  de noodzaak tot integratie van gezondheid in alle beleidsdomeinen – dus ook stedenbouw en vastgoedbeheer!, de taak van de gemeente als mediator, het belang van ruimte voor ontmoeting en de impact van het publiek domein. De selectie deelnemers ging van vastgoedontwikkelaars, academici en architecten tot lokale beleidsmedewerkers, bewoners en in Overvecht actieve organisaties. Ook de Universiteit Utrecht zegt zo: “We need everybody to make a healthy city.”

meer info

foto: Marius Grootveld

‘Weg met de saaie steden’…

De Standaard over de expo: Find myself a city to live in. lees meer…

Foto: Dries Luyten

We zijn vertrokken…

Find myself a city to live in, nog tot 11 juni in de Singel in Antwerpen. I.s.m het VAI. Meer info.
En dankuwel De Morgen voor deze fijne recensie!

Foto: Filip Dujardin

Good points, some bad points
But it all works out, I’m a little freaked out
Find a city, FIND MYSELF A CITY TO LIVE IN

Vernissage: donderdag 09 februari, De Singel. I.s.m. VAI
Rondleidingen: zo 12 mrt 2017 en zo 14 mei 2017, 14 uur. meer info

 

Oude werkplaatsen teruggeven aan nieuw werk!

De originele hallen van het slachthuis blijven bewaard in de hertekening van de Antwerpse slachthuisbuurt.  Ze zijn uitermate geschikt voor het ombouwen tot ateliers, atelierwoningen maar ook een school of een voedingsmarkt kunnen er terecht. Werk dicht bij huis, een productieve wijk, kortere files. Een artikel in HLN.

maquette voorontwerp

NIEUW GENT

De Nijl architecten, De Smet Vermeulen architecten en Tractebel engineering werken samen met Reijndorp en Els De Smet aan een revitaliseringsvoorstel voor Nieuw Gent. Het voorontwerp werd op 1 december voorgelegd aan de bewoners. Lees hier het verslag van deze bijeenkomst uit De Standaard.

VMM_AALST025

VMM Aalst _ foto Vercruysse en Dujardin

MAATWERK MASSARBEIT
Custom made architecture from Flanders and the Netherlands

De tentoonstelling MAATWERK MASSARBEIT belicht aan de hand van een zestigtal maquettes het maatwerk, de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar… lees meer

Locatie: Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt am Main
Datum: 08.10.2016 – 12.02.2017

newspage

foto: David Schelstraete

Opening De Stek!

Een nieuwe plek voor JNM en Natuurpunt Gent, gelegen op de rand van het natuurgebied de Bourgoyen.
Een goede uitvalsbasis voor twee beestige verenigingen.

050

foto: Filip Dujardin

NOW, WHAT’S NEXT?

Nog één week  stelt de Internationale Architectuurbiënnale van Rotterdam de vraag: What’s next?
Daarna verhuist het resultaat van het atelier Utrecht naar het stadskantoor in Utrecht en dit tot 10 oktober.

De aedibus international 12 - De Smet Vermeulen architecten

12 De aedibus international_Quart Verlag
De Smet Vermeulen architecten_Gent

Een boek over bouwen, gebouwen, gemeenschapszin en wat vakmanschap vandaag betekent. Inleiding door Irénée Scalbert. Essay door Hans van der Heijden.
Nummer twaalf in een reeks: een individuele bijdrage aan een collectieve onderneming.
De reeks De Aedibus is tweetalig. Duits-Engels. Nummer twaalf bestaat ook in een Belgische versie. Nederlands-Frans.

Bravoure vogels_Filip Dujardin

foto Filip Dujardin

VOGELS IN VENETIË 

“BRAVOURE (architecten de vylder vinck taillieu, doorzon interieur architecten en Filip Dujardin) tonen in het Belgisch paviljoen fragmenten uit dertien projecten van evenveel gast-architecten. Via een kopie (schaal 1:1) en beelden van deze fragmenten wordt verduidelijkt hoe vakmanschap ruimte kan maken. Het fragment wordt dus getoond in zijn werkelijkheid. Tegelijk wordt het uit zijn context gesneden, om tenslotte een nieuwe dimensie te krijgen.” meer

IMG_5235_crop2

foto: Freek Persyn

WHAT DO YOU WANT NEXT?
IABR – 2016 – THE NEXT ECONOMY

opening 23 en 24 april

Tijdens het weekend van 23 en 24 april vindt de opening plaats van de Internationale Architectuurbiënnale van Rotterdam in de voormalige koffieopslag van de Fenixloods II.
Samen met MUST-stedenbouw en ateliermeester AWB presenteren we het projectatelier Utrecht: de gezonde stad. Een jaar lang keken we samen met stadsbestuur en stadsbewoner naar de relatie tussen gezondheid en stedelijke ontwikkeling in hun stad. lees meer

metrob_07

foto: Bart Van Leuven

Gli innocenti
22 maart 2016.

006 IGLO3

foto: Filip Dujardin

FLOCK OF SHEEP AMIDST GIANTS

The “Left Bank” as an experimentation area for urban design. lees meer

WERK, bauhen+wonen – Antwerpen, de renaissance van een Metropool
over IGLO – InterGenerationeel project Linker Oever

De Smet Vermeulen architecten - Spoorwegbruggen Infrabel Gent

foto: Dennis De Smet

012 IGLO3 int

foto: Filip Dujardin

De dag van de Architectuur op Linkeroever…

lees meer

Foto: Filip Dujardin

DE MAAGDENTOREN
ging vandaag officieel open voor het publiek. Een artikel in Building Design (Januari 2016)

CARROUSEL,
een tentoonstelling van De Vylder Vinck Taillieu, Zurich.
met onze bijdrage

foto: Bart Gosselin

VILLA’S IN DE STAD
te lezen in De Standaard

KUNST IN OPDRACHT – ART BY COMMISSION

“Kunst in de bibliotheek, (…) , staat in de rekken. De kunstenaars, of hun scheppingen, vertoeven in de bibliotheek, onzichtbaar tussen hun lezers. Alles wat een kunstenaar aan de zichtbare kant van de wereld moet doen, (…) , is de ontmoeting met de hier zo talrijk aanwezige onzichtbaren faciliteren. Een zetje geven. Boeken doen openvallen…”
Paul Vermeulen. “Openvallende boeken. Over Cinoc van Ana Torfs.” Kunst in opdracht, 2006-2013 : 152-157.

“Art in the library is found on the shelves. The artists, or their creations, live in the library, invisibly among their readers. All an artist has to do on the visible side of the world, (…) , is to facilitate the encounter with the Invisible Ones who are present in such numbers. Make a move. Have books fall open…”

Paul Vermeulen. “Open books. Ana Torfs’ Cinoc.” Art by commission, 2006-2013 : 152-157.

Foto: Filip Dujardin

PRIJS WIVINA DE MEESTER
“Het Team Vlaamse Bouwmeester reikt sinds 2003 een prijs uit aan bouwheren die voor kwaliteit gaan. Ze zijn een best practice en een voorbeeld voor de rest. Ze springen uit het pak omdat ze voor vernieuwing durven te gaan of een gedegen aanpak volgen. Lees meer… ”

 

Deurne, Ruggeveldpark

 

STADBUITENSTAD_VAI
over de geschiedenis van de Europese voorstad,
over de zoektocht naar een nieuwe identiteit van de Stad buiten de Stad
lees meer…

018b IGLO3

foto: Filip Dujardin

WZC ‘T ZAND
opende vandaag officieel de deuren!

50 fictieve F&B

 

50 FICTIEVE GEBOUWEN – DWB
Een tekening van het huis van Max Havelaar
Een tekst over de woonplaats van de kleine prins

Architectuur Belgie

 

ARCHITECTUUR BELGIE
25 jaar in 75 projecten

 

over holland

OVER HOLLAND…
onderzoekt de samenhang tussen architectonische interventies en stedelijke transformatie, waarbij de Hollandse stad centraal staat. In deze nieuwe uitgave van OverHolland is er in het bijzonder aandacht voor het architectonisch ontwerp. Dit naar aanleiding van twee gebeurtenissen die in het najaar van 2013 hebben plaatsgevonden: de publicatie van de onderzoeksresultaten van het project Vernieuwing van de stadsvernieuwing, een initiatief van architectenbureau De Nijl in samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing (inmiddels opgegaan in Platform 31), en daarnaast de tentoonstelling DOGMA: 11 Projects + 1, die te zien was in een tijdelijk paviljoen op het terrein van de Faculteit Bouwkunde in Delft. […] In deze aflevering wil OverHolland actuele architectuurpraktijken belichten die in het publieke domein interveniëren door middel van tentoonstellingen, publicaties en daadwerkelijke ingrepen in bestaand stedelijk gebied. […]”

Lees meer in OverHolland 14/15 Architectonische studies voor de Hollandse stad (uitgeverij Vantilt)

Woning Braeckman De Smet Vermeulen architecten

Foto: Dennis De Smet

Over ons ‘tuinhuis op Dezeen.