+

De stadsontwikkeling langs de Fabiolalaan maakt de overgang van de blokkenstad aan het station naar de tuinstad aan de Leie. We laten de rooilijn los en maken een landschap. De Fabiolalaan wordt een parkway in het groen, een fietsroute bestijgt het talud en gaat als een brug door naar het recreatiepark de Blaarmeersen. Vijf torens staan gestrooid over het talud. Per twee of drie hebben ze hun adres aan een hof, dat zowel door het fietspad als de laan ontsloten wordt. Een serre vormt een rug naar het spoor. Ze ventileert de garage, zuivert het afvalwater, bevat een planten- en een groentetuin. Op de begane grond, aan het park zitten alleen collectieve of publieke lokalen. De vijf torens vormen een ensemble, elk naar eigen smaak en ingeving gekleed voor het park. De hoogste staan in het midden. Dat geeft een mooier groepsportret, mildert de schaalbreuk en houdt de middagschaduw weg van de buren.

De Warchavchik-toren
Woontorens zijn huizen met grote hoogte en kleine voetafdruk. Het uitzicht is overvloedig – elke bewoner heeft zijn deel – maar op het maaiveld is de ruimte schaars. Daarom worden de kostbare woonruimtes op de benedenverdieping gedeeld. De bewoners staan er oog in oog met de andere gebruikers van het park.

ontwikkelaar: SkyPark
ontwerpteam:Robrecht en Daem architecten, Bovenbouw Architectuur, De Smet Vermeulen architecten, Denis Dujardin
adviseurs: ARUP, Bunkerhotel+ , BAS, GroupD, Venac, Einhoven university of technology