+

“Een toekomstgericht en open Provinciehuis”.

“De Leopoldkazerne demilitariseren”.

Dit kan als de Leopoldkazerne transformeert tot Leopoldwijk. De nauwe poort aan de Gaspar de Craeyerstraat hoeft niet meer. De toegang is vrij. Stedelijke routes lopen niet meer om de muren heen, maar door de wijk. De karakteristieke gebouwen blijven. De herinnering is tastbaar. Maar de kazerne is weg.

In deze wijk is het Provinciehuis een prominent gebouw. Niet het volledige bouwprogramma van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt erin ondergebracht. Autonome programmadelen nemen andere gebouwen van de wijk in. Maar er is ruimte voor meer. De gasten die nu al achter de kazernemuren waren binnengedrongen blijven, reorganiseren, breiden uit. En er wordt wonen toegevoegd, het Citadelpark wenkt. De Leopoldwijk wordt een gemengde stadswijk. Er is activiteit op straat van gebruikers, bewoners, buren en passanten. Overdag en ’s avonds, op weekdagen en in het week-end. Er zijn open ruimten van verschillende maat, zowel privé als openbaar. Niet voor evenementen, niet voor de stad (een Sint-Pietersplein en een Citadelpark hebben we al), maar voor de wijk.

De bewoners van Eekhout en de Kunstlaan krijgen nieuwe buren. De scholen aan de Kattenberg krijgen een plein voor de deur, dat ze delen met een nieuwe school, met oude en nieuwe bewoners en met het Provinciehuis. De wijk is een werkplaats voor kunstenaars. Ze behouden hun schitterende studio’s maar krijgen een zichtbaar adres, dat ze delen met de stedelijke musea, die opslag- en reparatieruimte nodig hebben. De sportzaal, de cafetaria en het bomenplein (waar ooit een paradeplein was) bieden gelegenheid voor ontmoeting. Anderen verkiezen de buurtbarbeque om met buren en vrienden af te spreken.

De Leopoldwijk in Gent is een duurzame wijk in een stad in transitie. Symbool ervoor staat de campanile, brandpunt van het warmtenet en een gerecycled monument. Leopolds erfenis wordt in dank aanvaard en geïnvesteerd in de toekomst. De nieuwe straten en pleinen worden naar zijn tegenstanders genoemd.

 

opdrachtgever: provincie Oost-Vlaanderen
ontwerpteam: De Smet Vermeulen architecten, AR-TE, Architecture Workroom Brussels, Studio Roma
adviseurs: 3E, Ingenium, Technum ism ADR architectes/ Julien Descombes
projectarchitecten De Smet Vermeulen architecten: Philine Vanrafelghem, Eline Tavernier
2014

Do you know the whole story – www.henkvisch.nl