+

Een nieuwe wijk in Pankow (Noord-Oost-Berlijn) wordt uitgebreid met zo’n duizend woningen, overwegend eengezinswoningen met tuinen, naar een stedenbouwkundig ontwerp van Helge Sypereck. Een centrale laan wordt gekruist door oost-west laantjes en onderbroken door parkstroken die een continue landschapslaag suggereren. Ons ontwerp vormt de noordkant van zo’n parkstrook, aan weerszijden van de centrale laan. Een groot kavel is gereserveerd voor een crèche. Alle kavels hebben een noord-zuid oriëntatie.

Als de huizen in rijen langs het laantje zouden staan, ontbreekt aan de zuidkant elk contact met het park, en ontstaan aan de noordkant tuinen zonder zon. Ons ontwerp biedt een reeks oplossingen voor dit typologische dilemma. In de oostelijke helft worden de huizen afwisselend voor- en achteruit geschoven en de tuinen achter elkaar gelegd. Zo krijgt zowel het laantje als het park een front en ontstaan zichten door de tuinen naar het park. In de westelijke helft worden aan de parkzijde de huizen per twee of drie samengevoegd tot een villa, waarvan de tuinen het park tot aan het laantje brengen. De rij aan de noordkant heeft zijn tuin vooraan, maar de pergola’s op de verdieping maken de achteruitgeschoven huizen aanwezig in de straat. Door de glazen veranda’s met pergola’s erboven krijgen de gestucte volumes materialiteit en kunnen klimplanten de huizen in de tuinstad opnemen.

opdrachtgever: BAVARIA Objekt- und Baubetreibung, BLEG Berliner Landes Entwicklungsgesellschaft
1998-1999