+

“Zurenborg is al een stad, maar weet het nog niet.”

Oud en nieuw Zurenborg moeten zoveel mogelijk een geheel vormen. De stad schuift naar buiten tot aan de singel. In de naar buiten geschoven stad is een park uitgespaard, dat zich toont aan de Singel. Het park profiteert maximaal van de tuin die reeds in de locatie verborgen ligt. (het park ligt er al, maar weet het alleen nog niet…) De hoofdstraten van Nieuw Zurenborg leggen de relatie met het park.

De bestaande gebouwen worden getoetst op herbruikwaarde en mogelijke inpasbaarheid in het stedenbouwkundig plan. Het modernistische IGAO-kantoor is interpreteerbaar als parkpaviljoen (zuid) en als groot perceel in een bouwblok (noord). Door zijn structuur is het geschikt voor een collectieve bestemming, bijv. de school, die daardoor aan het park komt te liggen. De gasfabriek – een gebouw gegroeid rond twee oude viaducten – vormt een overdekte ruimte begrensd door nissen: … een markt?

Het plan
Nieuw Zurenborg wordt een laagbouwplan met bouwblokken die qua schaal lijken op Zurenborg Antwerpen. De bouwblokken bevatten rijwoningen met voor- of achtertuinen, hoekgebouwen met appartementen en collectief ondergronds parkeren.
In de bouwblokken aan het park liggen de accenten anders: architecturale eenheid, alternatieve typologie├źn, meer appartementen inclusief kantoor- en werkruimtes. Het bouwblok aan de Plantin Moretuslei heeft winkels en horeca met terrassen naar het park: het wordt bekroond met een toren die zich in schrijft in het grotere stadslandschap. Een woon- of kantoortoren aan het station Antwerpen Oost kan de winst genereren waarvan de vernieuwde voetgangerstunnel naar Nieuw Zurenborg betaald wordt.

opdrachtgever: Stad Antwerpen
in samenwerking met: Palmboom & Van den Bout
2008