+

Niet ver van de snelweg is een business park waarvan de multinational B. het grootste en mooiste perceel bezit. Gelegen langs een eindje viervaksweg dat in een landweg uitmondt, met jong bos aan de overkant, roept het perceel rust op, geheel in overeenstemming met de discrete huisstijl van zijn eigenaar. Wij besloten het terrein aan te planten tot een botanisch gevarieerd park, achter de stammen waarvan de hoofdzetel B. mild als een klassiek landgoed zijn orde zou ontvouwen.Om het park niet aan te tasten, schuiven we het parkeervlak deels onder het gebouw. De kantoren zijn boven het maaiveld getild en kijken over de kruinen naar het park.

Zeven afdelingen worden ondergebracht in een twee lagen hoge kantoorkrans, die een middenzone met vergaderzalen, bibliotheken en technische ruimtes omsluit. In de plaats van een conventionele boomstructuur – een centraal circulatiepunt met aftakkingen – ontstaat een weefselpatroon. Diverse trajecten zijn mogelijk, met koffie- en kopiehoeken op de kruispunten. Nabijheid is in dit ontwerp veelvoudig interpreteerbaar: men kan afdelingen samenstellen lagns één gang, langs twee tegenoverliggende gangen of over twee lagen rondom een vide.

De bijzonderste plek in het park is het door een slotgracht omgeven erf van een gesloopte hoeve. Het onder de kantoren geschoven restaurant is er languit naar toegewend. Meer naar voor ligt de inkomhel. Bezoekers worden voorgereden langs een gazon met twee notelaars, tot onder het gebouw, waar de vijver kleru en licht projecteert. De vide boven de onthaalbalie wenkt; men weet zich door de kantoorkrans ingesloten.

opdrachtgever: Bekaert
1995