+

Linkeroever zal binnenkort 20.000 inwoners tellen en heeft behoefte aan nieuwe voorzieningen, onder meer om in de noden van ouderen te voorzien. Met een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester (2005) wordt een masterplan gezocht voor een intergenerationeel programma, dat diensten en woongelegenheden voor bejaarden combineert met een kinderdagverblijf. Het terrein ligt tussen de Emile Verhaerenlaan en de Chicagotoren. Technum vormt een team met drie architectenbureaus  (De Smet Vermeulen architecten, architecten De Vylder Vinck Taillieu en Tom Thys architecten) en wint. Het masterplan is eenvoudig: een nieuwe straat doorsnijdt de parken en de hoogbouwkamer. Ze biedt adressen aan zowel de reeds bestaande als de nieuwe voorzieningen. De straat wordt robuust aangelegd met banken en perkjes en geeft de graspleinen, waar ‘s zomers groepen kinderen spelen en de bewoners kleurrijke picknicks houden, een centrum.

De gedachte achter deze ingreep is, dat de strijd tussen de twee voorstedelijke modellen achterhaald is en dat de ruimtelijke ontwikkeling zich de ideologische stand-still van de naoorlogse verzuiling niet langer kan veroorloven. Het schootsveld moet worden overgestoken. De verschillen sluiten elkaar niet langer uit, maar vullen elkaar aan. Evolutie en complexiteit doen het beter dan het grote gelijk van weleer. Daarom schuift de straat weg van de grens, tot midden in de hoogbouw, en dringt de laagbouw de hoogbouwkamer binnen. Dit laatste wordt onder meer gedaan door het woonzorgcentrum en het kinderdagverblijf, aangevuld aan de nieuwe straat met enkele bejaardenflats boven een winkel, allen ontworpen door De Smet Vermeulen architecten.

 

opdrachtgever: Antwerpen Lerende Stad, Antwerpen zorgbedrijf, THV IGLO
masterplan: Technum, De Smet Vermeulen architecten, dvvt architecten, Tom Thys architecten
architectuur kdv, wzc, serviceflats en winkels aan het plein: De Smet Vermeulen architecten
projectarchitecten: Tine Van de Wiele, David Schelstraete, Benjamin Eggermont
2006 – 2014