+

Het stadsontwerp van Rapp & Rapp zet de Rabotwijk verder, maar op een ongeziene manier. Hun bouwblokken omsluiten geen smalle straten, maar parken. Continuïteit, met een onverwachte uitkomst.

Voor Krono kregen we een perceel met een scherpe hoek, een plek waar verschillende kanten samenkomen. Een hoek voor een café, met daarboven wintertuinen. Onderin het gebouw zit een wijksportzaal, die de appartementen omhoog tilt. Een compacte combinatie van functies die het wonen in de stad aantrekkelijk maakt.

Het gebouw zet zich niet af tegen de stad, maar maakt zelf stad. Het knoopt een gesprek aan met de stadsbewoners door discrete of – onderin – juist genereuze blikken op de activiteiten te gunnen. Maar ook door portalen waar de brievenbussen de nodige aandacht kregen of door de gedrukte belettering in het beton zodat het gebouw – net als sommige fabrieken aan de Nieuwe Vaart – met trots zijn naam draagt.

In de gevels is de grote schaal niet overweldigend en de regelmaat geen mechanische herhaling. Naar de randen toe verandert het ritme, de lange horizontale lijnen plooien om de hoek en lopen uit. Loggia’s en woonkamerramen wisselen elkaar af.

De milde regelmaat laat niet vermoeden hoe verschillend en verrassend de appartementen zijn. Daarvoor zorgen de vele richtingen die het gebouw sturen: die van de sportzaal en deze van de hoek. Elk appartement is anders. maar dat weten alleen de bewoners.

opdrachtgever: Tondelier development nv.
projectarchitect: David Schelstraete
2012 –