+

De verhuizing van het politiekantoor van Hoboken naar de Kioskplaats moet de politie meer zichtbaar aanwezig en meer toegankelijk maken. Daarom moet het zich in typologie en expressie affirmeren als een stedelijke, publieke architectuur. Op het krappe, diepe perceel kiezen we voor een huis met koetspoort, waarbij de doorgang, langsheen een lange achterbouw, een hellingsbaan naar de kelder wordt. Het laatste raam kijkt terug naar het hoofdgebouw aan de straat, wat aan de gebruikers samenhorigheid en betrokkenheid op elkaar suggereert. Het kantoor is ontworpen als een goed geproportioneerd stedelijk huis, en niet als een herhaling van gelijke verdiepingen of van traveeën. De poort zelf is gered uit de sloop van het pand dat hier tevoren stond, en herbruikt. Selectief recyclen, waardering voor vakkundig mensenwerk en esthetische inclusiviteit zijn te zeldzame deugden van het duurzaam bouwen.

Links van het kantoor staat een appartement, opgeschoten op een smal perceel, rechts staat een rijwoning. Met een terrasje ter hoogte van de rijwoning is een ongeduldige wachtgevel vermeden: er is geen druk op de buur om te groeien. Glanzende blauwe baksteen, een uurwerk in de gevel en een luifel affirmeren het publieke karakter van dit gebouw in de rij. In de luifel is een letterbeeld uitgespaard. Bij zonnig weer verschijnt kort voor de middag, als een kleine gebeurtenis, het woord “politie” op de stoep.

opdrachtgever: AG Vespa
projectarchitect: Benjamin Eggermont
2010 – 2014