+

De brandweerkazerne Berendrecht staat in de bocht van de Kruisweg, tussen een dienstspoor en een spoorlijn, in de binnenhoek van de kruising tussen de A12 en de R2. Dit deel van de haven is orthogonaal georganiseerd en gemarkeerd door wisselende, hoog gestapelde rijen containers, terwijl de draaicurves van spoor- en autowegen het raster verstoren of uitwissen. Containers zijn toonbeelden van compactheid en efficiƫntie: een brandweerkazerne kan zich in dit beeld herkennen. Maar de brandweer behoort, net als de wegen, tot de basisinfrastructuur en volgt dus niet het statische raster, maar de vloeiende lijnen. Uit de brandweerkazerne, een permanente container aan het eind van de weg, vertrekken levensreddende bewegingen. De rest van het bouwterrein blijft braakliggend en maakt geen deel uit van de bedrijfsruimte van de haven. Het is een nieuwe duin op een verdwenen polder. Het wordt aangeplant met knoestige, zich horizontaal spreidende struiken, met tussen hun taaie bladeren kleurige bessen. Deze zullen op prijs gesteld worden door vogels die de haven oversteken op weg naar een vriendelijker habitat en met hun stemmen boven het doffe geraas van de autoweg uitkomen.

opdrachtgever: AG Vespa

2010